Luontokuvauksen perusteet -kurssin tavoitteena on antaa osallistujalle perustiedot kamerasta ja sen toiminnoista sekä kuvaamisesta luontokuvauksen eri osa-alueilla. Kurssi soveltuu aloitteleville luontokuvaajille, eikä aiempaa kokemusta luontokuvauksesta edellytetä.
Kurssin aikana tutustumme kameran perustoimintoihin ja valokuvauksen termistöön niin, että kamerasi tulee sinulle tutuksi ja opit työskentelemään sillä omatoimisesti. Tutustumme kurssilla digijärkkärin, peilittömän kameran ja puhelinkameran käyttöön.
Kurssin sisältö
Kurssilla opettelemme seuraavia kuvaamiseen liittyviä aiheita: näkemään kuvattavasta kohteesta olennaisen ja hahmottamaan kolmiulotteisen kohteen kaksiulotteisena valokuvana. Harjoittelemme myös sitä, kuinka kameratekniikan avulla saamme aiheesta näkymään haluamamme.
Automaattiasetusten ohella tutustumme kameran säätöihin, joilla on olennainen vaikutus lopulliseen kuvaan, kuten aukkoarvon käyttöä ja syvyysterävyyden hallintaa eri polttoväleillä.
Perehdymme myös histogrammin ja ISO-arvon käyttöön. Tutustumme luontokuvauksessa käytettäviin objektiiveihin ja tutuksi tulevat oman kameran rungon ominaisuudet ja monet mahdollisuudet.
Kurssin aikana perehdymme luntokuvauksen perusasioihin ensiksi teoriassa ja sovellamme teoriaa käytäntöön maastossa harjoitusten avulla.
Kurssille voi tuoda aiemmin kuvattaja kuvia esim. muistitikulla (5 kuvaa/kurssilainen) sommittelun ja kuvan teknisten asioiden analysointia varten. Kuvat voivat olla onnistumisia tai sellaisia otoksia mihin haluaisi neuvoja, kuinka onnistua.
Kurssille kannattaa ottaa mukaan koko kamerakalusta, jalusta, keväiseen maastoon sopivan vaatetuksen, kumisaappaat, termospullo ja kannettava tietokone jos sellaisen omistaa kuvien purkua varten maastoreissun jälkeen.

Opettaja
Verkkokurssin opettajana toimii ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen Suomen Luontokuvainstituutista.
Valokuvaaja ARPS Paavo Hamunen tunnetaan kansainvälisesti mainetta ja palkintoja saavuttaneista luontokuvistaan ja näyttävistä luontokirjoistaan. Viimeisin kuva- ja tietoteos toteutettuna yhdessä Pirkko Siikamäen kanssa ilmestyi helmikuussa 2018. ”Oulankajoki Muutoksen virta” oli vuoden luontokuvakirjaehdokkaana.
Paavon vuosikymmenien kokemus monipuolisena valo- ja videokuvaajana, hänen syvä luonnontuntemuksensa ja vankka tietämys eri lajien käyttäytymisestä on tehnyt hänestä Suomen kysytyimmän ja arvotetuimman kouluttajan luontokuvauksen, luonnontuntemuksen kuin kuvankäsittelyn ohjelmistohallinnan alueella.
Paavo Hamusen moniin merkittäviin saavutuksiin kuuluu mm. maailman suurimman luontokuvakilpailun eli WPY (Wildlife Photograher of the Year) sarjavoitto – korkealle arvostettu palkinto, jonka vain harva suomalainen kuvaaja on yltänyt. Paavo on yksi Suomen ammattiluontokuvaajat ry:n perustajäsenistä ja hän on toiminut useampaan otteeseen Vuoden luontokuva -kilpailun tuomaristossa, myös vuonna 2021. Paavo Hamunen toimi 2017-2018 yliopisto- opettajana ”Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen” maisteriohjelmassa Lapin yliopistossa.

Lisätietoja: 
Ilmoittautuminen
Luontokuvauksen peruskurssille ilmoittaudutaan sähköisesti 

You may also like

Back to Top