Kurssin sisältö ja tavoitteet Taiteellinen ja luova luontokuvaus -kurssi soveltuu kaikille luontokuvauksesta kiinnostuneille, jotka haluavat syventyä luovan ja perinteisen luontokuvauksen rajattomiin mahdollisuuksiin. Kurssilaiset johdatetaan kuvaustyöskentelyyn luentojen, käytännön harjoittelun ja henkilökohtaisen ohjauksen avulla. Kurssilla tutustutaan luovan luontokuvauksen erikoistekniikoihin, mm. Valda Baileyn ja Erik Malmin hengessä. 
Kuvauksessa hyödynnetään kameroiden vähemmän tunnettuja ominaisuuksia, kuten monivalotusta. Kameran hallittu liikuttelu (ICM) puolestaan tarjoaa mahdollisuuden luoda jotakin todella erilaista ja se virkistää omaa näkökulmaa valokuvaukseen. Freelensing tekniikalla voit vaikuttaa kuvan syvyysterävyysalueeseen. Erikoistekniikoilla kuviin voidaan luoda pastellimaisuutta, abstrakteja muotoja ja kohteen ääriviivojen sumentumista.  Kaikki nämä asiat tehdään siis kameralla itse kuvaustilanteessa, ei jälkikäteen tietokoneen kuvankäsittelyllä. "Retro-objektiivit" ovat yksi tapa saada kuviin oman kädenjälki ja kurssilla käymme myös tätä asiaa läpi.
Kurssiin kuuluu toki yhtä lailla runsasti perinteistä luontokuvaustakin, maisemista makrokuvaukseen. Kurssi soveltuu kaikille aloittelijoista kokeneempiin kuvaajiin ja kuvauskalustoksi käy mikä tahansa kamera kännykästä järkkäreihin. Parhaiten kurssista ja varsinkin erikoistekniikoista saa kuitenkin irti järjestelmäkameralla.
Kurssipaikan sijainti: Kurssipaikka sijaitsee etelä-savolaisessa järvi- ja koskimaisemissa. Perinteikäs torppatila on kahden järven välisen kosken rannalla. Kurssipaikalla on uinti-, saunomis- ja makkaranpaistomahdollisuus. Neitvuoren upean jylhä maisema, josta avautuu komeat näkymät Saimaalle, sijaitsee 20 km päässä. Vierailemme kuvaamassa myös siellä. Alueella on hyvät mahdollisuudet omatoimiseen liikkumiseen, jos vapaa-aikaa jää ja niityt, metsät ja lähivesistöjen rannat tarjoavat monipuolisia kuvausaiheita aamusta iltaan ja yöhönkin.
Näin Paavo itse ajattelee luovasta luontokuvauksesta: 
"Todellisuus on kuvaajan silmissä, ei kohteessa. Kun rohkeasti päästää mielikuvituksen valloilleen, on ottanut ensimmäisen askeleen kohti omaa ainutlaatuista ja luovaa näkemystä. Luova luontovalokuvaus on yksilön taidetta, oma näkemyksemme luonnon täydellisistä ilmenemismuodoista. Luovan luontovalokuvauksen kautta voi löytää täysin omanlaisen värimaailman, hahmottaa muotoja haluamallaan tavalla ja luoda yllättäviä sommitelmia luonnonkauneudesta. Kameraa voi verrata taiteilijan siveltimiin. Työvälineiden hallinta ja kurinalainen harjoittelu mahdollistaa omien visioiden tuomisen näkyviksi digitiedostoiksi samalla tavalla kuin maalauskankaallekin. Luova kuvaaja katsoo luontoa aina myös visuaalisina elementteinä sen lisäksi, että hän näkee ne äärimmäisen upeina kasveina, maisemina tai eläiminä. Kukat, heinät, puut, jäkälät, hyönteiset ja vaikka joutsenet koostuvat taiteen näkökulmasta pohjimmiltaan väreistä, muodoista ja abstraktioista. Kurssin aikana ohjaan kuvaajia löytämään oman luovan polkunsa, joka johtaa juuri tähän tärkeimpään eli henkilökohtaisen ainutlaatuisen kuvaustyylin löytämiseen. Siinä luovuutta vapauttavilla ja palauttavilla harjoituksilla on tärkeä rooli. Kaikki on luovassa luontokuvauksessa mahdollista ja sallittua. Jos kuvaaja saa itse iloa kuvistaan ja on niihin ihastuneen tyytyväinen, on päämäärä saavutettu." 
Huomioitavaa
Kurssilaisen kannattaa ottaa mukaan koko kamerakalusto, myös pidemmät objektiivit, suotimet, kannettavan tietokoneen kuvien purkamista varten jos sellaisia omistaa. Mukaan kannattaa ottaa myös ulkoiluun soveltuva vaatetus (myös sadevaatteet) sekä hyvät jalkineet, termospullo, vesipullo ja reppu ja otsalamppi tai muu valaisin. 
Maastosssa liikumme omalla vastuulla
Kurssin aikataulu: Kurssi alkaa 7.10.klo 18.00 ja päättyy 9.10. klo 16.00. Käymme opeteltavan asian läpi teoriassa ja harjoittelemme maastossa. Maastossa liikumme sääolosuhteiden mukaan mahdollisimman paljon ja tarkat kellonajat riippuvat myös vallitsevista sääolosuhteista. Yksilöllistä ohjausta ryhmälle on tarvittaessa kahden opettajan voimin.
Lisätietoja
Pyydämme ystävällisesti ottamaan yhteyttä, jos tarvitset lisätietoja. Kurssin sisällöstä voi ottaa yhteyttä kurssin opettajaan Paavo Hamuseen, paavo.hamunen@gmail.com.
Hinta
230 €, sisältää opetuksen, majoituksen aitta- tai hirsisessä päärakennuskessa, aamupuuron, kahvin tai teen.
Lounas ja päivällinen on Siiskosen leipomon seisovasta pöydästä omakustanteisesti
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen 30.9.2022 mennessä kotisivujen ilmoittautumislomakkeella, puhelimitse tai sähköpostilla.​​​​​​​
Opettaja
Kurssin opettajana toimii ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen Suomen Luontokuvainstituutista.
Valokuvaaja ARPS Paavo Hamunen tunnetaan kansainvälisesti mainetta ja palkintoja saavuttaneista luontokuvistaan ja näyttävistä luontokirjoistaan. Viimeisin kuva- ja tietoteos toteutettuna yhdessä Pirkko Siikamäen kanssa ilmestyi helmikuussa 2018. ”Oulankajoki Muutoksen virta” oli vuoden luontokuvakirjaehdokkaana.
Paavon vuosikymmenien kokemus monipuolisena valo- ja videokuvaajana, hänen syvä luonnontuntemuksensa ja vankka tietämys eri lajien käyttäytymisestä on tehnyt hänestä Suomen kysytyimmän ja arvotetuimman kouluttajan luontokuvauksen, luonnontuntemuksen kuin kuvankäsittelyn ohjelmistohallinnan alueella.
Paavo Hamusen moniin merkittäviin saavutuksiin kuuluu mm. maailman suurimman luontokuvakilpailun eli WPY (Wildlife Photograher of the Year) sarjavoitto – korkealle arvostettu palkinto, jonka vain harva suomalainen kuvaaja on yltänyt. Paavo on yksi Suomen ammattiluontokuvaajat ry:n perustajäsenistä ja hän on toiminut useampaan otteeseen Vuoden luontokuva -kilpailun tuomaristossa, myös vuonna 2021. Paavo Hamunen toimi 2017-2018 yliopisto- opettajana ”Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen” maisteriohjelmassa Lapin yliopistossa.Back to Top